Cultuureducatie in
Bodegraven-Reeuwijk

Welkom op het platform voor cultuureducatie in Bodegraven-Reeuwijk

Cultuureducatie daagt je uit om vanuit een ander perspectief naar de dingen om je heen te kijken. Het zet je aan tot nieuwsgierigheid, laat je zoeken naar nieuwe oplossingen en leert je creatief denken. Dit zijn vaardigheden die in onze maatschappij steeds belangrijker worden. Cultuureducatie valt in te delen aan de hand van de volgende disciplines: beeldend, dans, erfgoed, media, literatuur, muziek en drama. Bij deze disciplines hebben wij passende activiteiten van culturele aanbieders die gericht zijn op het basisonderwijs.

Deze website is ontwikkeld om cultuureducatie in de gemeente toegankelijker te maken voor scholen. Scholen kunnen op deze website cultuureducatie vinden die passend is bij het (thematisch)onderwijs en soms zelfs ter vervanging van andere onderwijsactiviteiten kan dienen. Leerkrachten kunnen via het zoeksysteem cultuureducatie vinden op leerjaar, thema, kunstdiscipline of aanbodsdoelen. Er kan ook aanbod op maat worden ontwikkeld. Neem hiervoor contact met ons op.

Stel hier je vragen!

 

Cultuureducatie met Kwaliteit
Deze website is mogelijk gemaakt door de subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is Alice Bekkering vanaf 1 januari 2024 coördinator voor CmK. Zij heeft het stokje overgenomen van Suzanne Rietveld-van de Hondel.

Alice is 6 jaar werkzaam bij cultureel centrum Evertshuis en is verantwoordelijk voor de jeugdprogrammering, marketing en cultuureducatie. Tot voor kort deed zij ook de coördinatie van BRAVO, programma van diverse culturele en educatieve buitenschoolse activiteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Ze heeft naast een afgeronde HBO-opleiding in Event Management ook een Master of Arts in Cultuurmanagement, woont in Bodegraven en werkt ruim 25 jaar in de culturele sector.

Alice vindt het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met cultuur, kunst, theater, dans en muziek. Zodat kinderen en jongeren niet alleen ervaren hoe leuk cultuur is, maar ook  hoe dit kan bijdragen aan hun persoonlijke, sociale en creatieve ontwikkeling. Kunst en cultuur spiegelt, daagt uit, verrast, maakt nieuwsgierig en nodigt uit je in te leven in een ander.

De subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit biedt (financiële) mogelijkheden voor iedere basisschool en culturele aanbieder in Bodegraven-Reeuwijk. Ben jij een school of aanbieder en wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Ik wil kennismaken met Alice

 

Cultuurcoach CmK
Lucienne de Valk is aangesteld als cultuurcoach in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het doel van een cultuurcoach is om scholen te ondersteunen bij cultuureducatie met kwaliteit. Lucienne is op de Hogeschool voor Kunsten afgestudeerd in de vakken Klassiek Slagwerk en Harmonie Fanfare Directie. Daarnaast heeft ze na het behalen van deze diploma’s nog extra cursussen gevolgd op het gebied van orkestdirectie, muziek programmering, muziekproductie en het lesgeven via procesgerichte didactiek.

Haar doel is dat alle kinderen op de basisschool kwalitatief goed cultuuronderwijs krijgen, zodat ze opgroeien als zelfstandige, creatieve en kritische mensen. Lucienne adviseert en traint leerkrachten, interne cultuur coördinatoren (ICC-ers), schooldirecteuren en kunstaanbieders in Bodegraven-Reeuwijk op het gebied van cultuureducatie.

De komende jaren wilt Lucienne met iedere basisschool in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk werken naar een doorlopende leerlijn cultuureducatie. Dit kan bijvoorbeeld door kunstaanbieders uit de regio aan een school te koppelen voor kunstprojecten, leerkrachten te trainen in het geven van cultuuronderwijs of een vaste vakdocent aan de school te koppelen voor meer structurele kunstlessen.

Ik wil kennismaken met Lucienne